Ett omtyckt sätt att fördriva sin tid på, speciellt när man reser eller myser i sin sommarstuga, är att spela kort. Det kan få tiden att gå fortare, eller vara ett enkelt sätt att få nya vänner på. Det är dock inte alltid man har någon runt sig som man kan spela kort med. Då kan man istället lägga patiens, det vill säga spela kort med sig själv! När man lägger patiens så är man aldrig beroende av någon annan för att kunna spela vilket gör det mycket enklare. Det enda som kan slå att lägga patiens med en kortlek är att lägga patiens på nätet, då behövs inte ens en faktisk kortlek. Det enda man behöver är till exempel en dator, surfplatta eller en smartphone. Man behöver heller inte se till att man har en plan yta att lägga spelkorten på, eller vara orolig för att korten ska blåsa bort om man lägger patiens utomhus. Det allra främsta skälet till varför det är snäppet bättre att lägga patiens på nätet istället för med en vanlig kortlek är att man aldrig behöver vara orolig för att ens kortlek inte är komplett! På nätet är såklart alla kortlekar kompletta. Det finns en hel del olika patienser att välja mellan, så man lär aldrig bli uttråkad. Här nedan nämns 4 olika sätt att lägga patiens.

Harpan

Detta är en nog en av de kändaste, och mest omtyckta patienserna. I denna patiens är målet att till slut ha samlat kortlekens alla kortlekar i nummerordning, uppdelat i varje färg, med start från essen.

Idioten

Idioten brukar anses vara en väldigt enkel patiens att lägga. Dock så sägs det att namnet kommer ifrån hur man ibland kan känna sig under tiden som man lägger denna patiens, eftersom det är rätt ofta som den inte går ut.

Klockan

Klockan har fått sitt namn från hur korten placeras ut. Korten läggs nämligen ut i en cirkel där varje enkelt kort motsvarar en av klockans timmar. Den här patiensen brukar uppskattas av barn, eftersom att det är ett roligt sätt att lära sig klockan på. Dock så går den här patiensen inte heller ut särskilt ofta, och om den gör det beror helt och hållet på slumpen.

Golf

När man lägger patiensen Golf så är målet att bli av med alla korten. När man startar patiensen lägger man ut sjunkande av kort, med fem kort i varje rad.